De Rommelaar - Romershovense wandelclub
Verslag clubwandelingen
Startpagina

Kalender&kaarten

Verslagen

Foto's
Copyright © 2009
Hervé Tavernier
herve.tavernier2@telenet.be
Lid VWF L08223e Rommelarentocht zaterdag 22 februari 2020
1. KLEIN BIEVELEN
Oude hoeve, ooit een restaurant, nu verhuurd als feest- en tentoonstellingszaal.
Het Bilzers deel van Groor-Bievelen (zie hierna)
2. GROOT BIEVELEN
Was in de 13e eeuw een uitgestrekt leengoed van het graafschap Loon en hoorde toe aan de abdij van Herckenrode. Het rijke Bievelen is steeds een twistpunt tussen Hoeselt en Bilzen geweest, kwestie van welke gemeente belastingen mocht heffen.
3. DE MOLLENPIJP
Zo wordt deze wel zeer lage doorgang onde de E313 genoemd door de buurtbewoners. En dat de doorgang laag is getuigen sporen aan de bovenkant van "de pijp" van wie zich even misrekend heeft...
4. BRANDBRIEFKRUIS
Dit is de gerenoveerde versie van het oorspronkelijk kruis dat ooit een beetje verderop aan een lindenboom hing. In de 18e eeuw moesten de rijke boeren uit de streek aan die boom losgeld neerleggen, wanneer de beruchte Bokkenrijders hen bedreigden met het platbranden van hun erf..
5. OUDE TONGERSE BAAN
Dit zou volgens sommigen deel zijn van het tracé van de Romeinse heirbaan tussen Tongeren en Nijmegen, maar dit blijft onzeker.
6. PAROCHIEZAAL ROMERSHOVEN
Deze mooi gerenoveerde parochiezaal is de controlepost van onze 23e Rommelarentocht. Een goed ingerichte zaal die ook perfect geschikt is voor familiefeesten. En... de huurprijzen zijn zeer schappelijk.
7. BLOKKESBERG
Blokkes Berg is het hoogste punt van ons dorp (80m boven de zeespiegel…). De plaats dankt zijn naam aan het middeleeuwse motkasteel (“het blokkes”) dat ooit beneden aan de berg, aan de rand van de Winterbeek, te vinden was.
8. PANEEL
Een oude Hoeseltse volkswijk waarvan het samenhorigheidsgevoel bij de buurtbewoners, ook in deze tijd, nog steeds een zeer uitgesproken is. Het gehucht was lange tijd berucht om zijn "hanevechters".
9. JONGENBOS
Het 13 km- 20 km-parcours lopen op de rand van dit uitgestrekt bos dat zijn naam te  danken heeft aan de jonge bosaanplant die de toenmalige baron Désiré  de Favereau de Fraipont er vanaf 1848 massaal liet aanplanten.
10. SITSINGERBEEK
Midden fruitplantages en een uitgebreide kwekerij van sierheesters  en -bomen, kruisen we, via een idyllisch  vlonderpad, de Sitsingerbeek.  De naam van dit beekje verwijst naar naastgelegen wijk Sitsingen, de oudste wijk van Romershoven
11. TEUGELENKUPKE
Teugelen is een hoog gelegen vochtig bouw- en boslandcomplex. De merkwaardige naam zou een samentrekking zijn van “(he)t hoghe lo” en dus “Thogelo” en daaruit “Teugelen”. Het hoogste punt, “het kopke”, wordt dan logischerwijs het “Teugelenkupke”.

Contact
Hieronder vind je een lijstje van de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg.
De nummertjes corresponderen met de aanduidingen op de wandelkaarten die in onze startzaal zijn opgehangen en op de Kalender&kaarten-pagina van deze site.
Veel wandel-, kijk- en... leerplezier!