De Rommelaar - Romershovense wandelclub
Verslag clubwandelingen
Startpagina

Kalender&kaarten

Verslagen

Foto's
Copyright © 2009
Hervé Tavernier
herve.tavernier2@telenet.be
Lid VWF L082Klompentocht zondag 16 september 2018
1. Kruis
Kruis is een oude Hoeseltse wijk, indertijd gelegen op een kruispunt van wegen naar Bilzen,Tongeren, Alden-Biezen en Maastricht.

2. Hellegat
Poel in de Hel, het vochtige laagste gebied van Hoeselt. In deze omgeving werden in de jaren 50 van de vorige eeuw de fameuze Hoeseltse motocrosswedstrijden georganiseerd.

3. Twee Kruisen
Aan weerszijden van de weg vind je hier een kruis als gedenkteken aan moordpartijen in de 16de eeuw. Het gaat hier om zogenaamde zoenkruisen die door de families van de moordenaars voor de slachtoffers werden geplaatst.

4. Jacky’s bos
Dit bos, genoemd naar de eigenaar Jacky Comhair, laat ons kennis maken met Jacky’s belangstelling voor de 2de wereldoorlog. Hij heeft er o.a. een gedenkteken geplaatst aan een gevallen Amerikaanse vliegenier. Maar in Jacky’s bos kom je ook langs…een heus hondenkerkhof !

5.Kruislinde en grenssteen
Dit kruispunt van 2 landwegen was het vroegere ‘drielandenpunt’ tussen Hoeselt, Werm en Hardelingen. De grenssteen die je er verborgen tussen het groen vindt, draagt het wapenschild van prinsbisschop Maximiliaan van Beieren en werd er in 1683 geplant.

6. Jeugdkapel
Deze mooie kapel gelegen op het einde van een schitterende holle weg (de “Ho-elestraôt”) werd in de zomermaanden 1938 door de Hoeseltse kapelaan Vliegen voor en samen met de Hoeseltse jeugd gebouwd en ook om de Mariadevotie te stimuleren.

7. Kluis van Vrijhern
De Kluis van Vrijhern is een echt pareltje. In de 17de eeuw vestigden zich hier de eerste kluizenaars. Ze bouwden er de Kluis met een woonhuis, een kloostertje en een schooltje. De kluizenaars leidden er een sober leven van gebed en dienstbaarheid. Naast onderwijs stonden ze ook in voor de verzorging van de zieken tijdens de epidemieën (o.a. dysenterie) die de streek in de 17de en 18de eeuw teisterden. Het pittoreske kluiscomplex is nu nog steeds een prachtig bewaard cultuurhistorisch geheel.

8. St.-Annakapel
Deze kapel werd in 1653 in baksteen en mergelbanden gebouwd op een oude Romeinse tumulus. Op oude Ferrariskaarten wordt ze aangeduid als Chapelle de Vier Linden. Ook tegenwoordig wordt de kapel nog door vier lindebomen omgeven.

9. Wijngaardbossen
Tegen de zuidelijke hellingen van het huidige bos lagen, tot in het begin van de 19de eeuw, de wijngaarden lagen van de Tongerse kanunniken. Het bos en zijn omgevend landschap met weilanden, hoogstamboom-gaarden, knotwilgen en holle wegen, biedt ons een schitterend wandelgebied.

Contact
Alhoewel Hoeselt midden de Haspengouwse fruitstreek ligt, zet fruit niet alléén de hoofdtoon in het parcours van onze Klompentocht. We wandelen wel door en langs plantages, waar de septemberpluk nog aan de gang is (de appelpluk toch…), maar we willen toch vooral het zacht glooiend landschap met zijn brede velden en boskanten en een paar merkwaardige plaatsen in “de picture” zetten.
Hieronder vind je een lijstje van
de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg.
De nummertjes corresponderen met de aanduidingen op de wandelkaarten die in onze startzaal zijn opgehangen en op de Kalender&kaarten-pagina van deze site.
Veel wandel-, kijk- en... leerplezier!