De Rommelaar - Romershovense wandelclub
Verslag clubwandelingen
Startpagina

Kalender&kaarten

Verslagen

Foto's
Copyright © 2009
Hervé Tavernier
herve.tavernier2@telenet.be
Lid VWF L082Wintertocht woensdag 29 november 2017
1. TEUGELENKUPKE
Even voorbij onze startplaats brengt een veldweg links vóór het kasteel van Schalkhoven ons doorheen een vochtig en vijverrijk gebied naar het hoogste punt van Romershoven: het Teugelenkupke
2. HELLEGAT
Poel in de Hel, het vochtige laagste gebied van Hoeselt. In deze omgeving werden in de jaren 50 van de vorige eeuw de fameuze Hoeseltse motocrosswedstrijden georganiseerd.
3. KASTEEL VAN SCHALKHOVEN
Dit oorspronkelijk 16de-eeuws waterkasteel werd in de 18de eeuw verbouwd en ingericht werd in classicistische stijl.
4. KASTEEL VAN HARDELINGEN
Het huidig kasteel van Hardelingen is nog een restant van de oude domeinhoeve, die in de 19de eeuw fors werd verbouwd, en is gelegen in een ruim Engels park.
5. KRUISLINDE EN GRENSSTEEN
Dit kruispunt van 2 landwegen was het vroegere ‘drielandenpunt’ tussen Hoeselt, Werm en Hardelingen. De grenssteen die je er verborgen tussen het groen vindt, draagt het wapenschild van prinsbisschop Maximiliaan van Beieren en werd er in 1683 geplant.
6. SINT-HUBERTUSKAPEL
Dit geklasseerde, witgekalkte kapelletje ter ere van de patroonheilige van Sint-Huibrechts-Hern, werd in 1812 gebouwd ter vervanging van het wegkruis dat er voordien stond.
7. ZEVENBUNDER
Een kaarsrechte oude tramweg brengt ons langs dit bosrijk bronnengebied, waar onze Keltische voorvaderen een sacrale betekenis aan gaven. Later werd die betekenis via Sint-Hubertus verchristelijkt.
8. KONIJNBOOMGAARD
De Konijnboomgaard is een hoogstamboomgaard met streekeigenp, oude fruitsoorten, en doet tevens dienst als "museum". Men kan er trouwens een cursus zomersnoei volgen georganiseerd door de Nationale Boomgaardenstichting ( NBS).
Contact
Onze parcoursmeesters hebben naar goede gewoonte weer voor schitterende tochten gezorgd in ons uniek Haspengouws landschap. Geniet dus volop van de mooie natuur, maar kijk ook eens rond, want ons Hoeselt biedt naast natuur ook interessant cultureel erfgoed.
Hieronder vind je een lijstje van
de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg.
De nummertjes corresponderen met de aanduidingen op de wandelkaarten die in onze startzaal zijn opgehangen.
Veel wandel-, kijk- en... leerplezier!
Een schitterend stel boerenpaarden te Hardelingen