De Rommelaar - Romershovense wandelclub
Verslag clubwandelingen
Startpagina

Kalender&kaarten

Verslagen

Foto's
Copyright © 2009
Hervé Tavernier
herve.tavernier2@telenet.be
Lid VWF L082Klompentocht woensdag 27 november 2019
1. BIOGASCENTRALE WAUTERS
Grote varkenskwekerij en biogascentrale.  Door vergisting van het varkensmest wordt hier biogas (hoofdzakelijk methaangas) opgeslagen in grote tanks met bolvormig dak.
2. HOEVE COUTJOUL
Indrukwekkende gesloten hoeve ontstaan uit het 14de-eeuwse leengoed Vroeloo. Over de afkomst van de merkwaardige naam bestaat er (tot nu toe) geen zekerheid.
3. BROUWERIJ DE ES
Tot begin van de jaren 90 werd hier nog (tafel)bier gebrouwen en limonade gemaakt. Nu is het een evenementenlocatie voor feesten, vernissages, vergaderingen en workshops.
4. KASTEEL VAN SCHALKHOVEN
Dit oorspronkelijk 16de-eeuws waterkasteel werd in de 18de eeuw verbouwd en ingericht werd in classicistische stijl.
5. CALVARIEKRUIS
Een gedenkteken aan de kruisdood van Christus op Golgotha vind je in Vlaanderen niet dikwijls op een straathoek. In Romershoven wel…
6. TEUGELENKUPKE
Even voorbij onze startplaats brengt een veldweg links vóór het kasteel van Schalkhoven ons doorheen een vochtig en vijverrijk gebied naar het hoogste punt van Romershoven: het Teugelenkupke
7. ’T SIEBELKE - CONTROLEPOST
Het gezellige café-taverne ’t Sielbelke is onze controlepost van vandaag.
Je kan er op deze wandeltocht, maar ook op andere momenten, terecht voor een lekkere hap, deugdoend drankje en een fijne babbel met de uitbaters Leon en Chantal. ’t Siebelke is trouwens ook ons clublokaal!
8. HELLEGAT EN HEL
De naam verwijst naar de laaggelegen vallei van de Winterbeek en naar de volksverhalen over de duivelse spokerijen die in kille herfst- en winteravonden wel eens gebeuren. De Hel was ook bekend om de motocrosswedscrijden die hier ooit gehouden werden (toen Hoeselt nog een paar fameuze crossvedettes had…)
9. BLOKKESBERG
Blokkes Berg is het hoogste punt van ons dorp (80m boven de zeespiegel…) dat zijn naam dankt aan het middeleeuwse motkasteel (“het blokkes”) dat ooit beneden aan de berg, aan de rand van de Winterbeek te vinden was.
10. DE PASTORIJ
De Pastorij van Romershoven is een schitterende vergader- en feestlocatie met een perfect uitgeruste infrastructuur en een uniek uitzicht op het natuurgebied Blokkesberg.
11. SITSINGERBEEK
Midden fruitplantages en een uitgebreide kwekerij van sierheesters  en -bomen, kruisen we, via een idyllisch  vlonderpad, de Sitsingerbeek.  De naam van dit beekje verwijst naar naastgelegen wijk Sitsingen, de oudste wijk van Romershoven
12. JONGENBOS
Het 20 km-parcours loopt op de rand van dit uitgestrekt bos dat zijn naam te  danken heeft aan de jonge bosaanplant die de toenmalige baron Désiré  de Favereau de Fraipont er vanaf 1848 massaal liet aanplanten.
13. SITSINGEN
Sitsingen is de oudste wijk van Romershoven. De nederzettingsnaam Sitsingen ontstond in de 4de - 5de eeuw. Sitsingen is de jongere versie van de oude naam Kitisingum. Volgens de legende zou er in een poel nog altijd een schat van de heer  van Sitsingen begraven liggen. Misschien eens komen graven?


Contact
Hieronder vind je een lijstje van de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg.
De nummertjes corresponderen met de aanduidingen op de wandelkaarten die in onze startzaal zijn opgehangen en op de Kalender&kaarten-pagina van deze site.
Veel wandel-, kijk- en... leerplezier!