De Rommelaar - Romershovense wandelclub
Verslag clubwandelingen
Startpagina

Kalender&kaarten

Verslagen

Foto's
Copyright © 2009
Hervé Tavernier
herve.tavernier2@telenet.be
Lid VWF L082Lentetocht dinsdag 24 april 2018

1. SINT-STEFANUSKERK
Wanneer we de Hoeseltse Dorpsstraat oversteken zien we rechts van ons de Sint-Stefanuskerk. Dit opvallend rood kerkgebouw heeft een westertoren in vroegromaanse silexbasis. Dit gedeelte van de toren is nog een overblijfsel van de romaanse kerk uit de 11e eeuw. Het bovenste gedeelte van de toren is rond 1250 opgetrokken in mergelsteen. De merkwaardige torenspits in Oostenrijkse barok dateert van 1769.

2. BETHANIËTOREN
Aan de achterkant van het dorpsplein zien we vóór ons de indrukwekkende gevel van een kloostergebouw met aanpalend het IKSO, de Hoeseltse secundaire school waar studierichtingen in de zachte sector van het technisch onderwijs aangeboden worden. Aan onze rechterkant, achter de hoge muur van het klooster, ligt een mooi park verborgen met een opvallende “Bethaniëtoren”. Die toren is een overblijfsel van de 17de -eeuwse waterburcht  Bethanië die hier gevestigd was.

3. KRUIS
Kruis
is een oude Hoeseltse wijk, indertijd op een kruispunt van wegen naar Bilzen,Tongeren, Alden-Biezen, Maastricht.

4. BLOKKES BERG
Blokkes Berg is het hoogste punt van ons dorp Romershoven (80m boven de zeespiegel…) dat zijn naam dankt aan het middeleeuwse motkasteel (“het blokkes”) dat ooit beneden aan de berg, aan de rand van de Winterbeek te vinden was. Blokkes Berg is een waardevol natuurgebied.

5. DE PASTORIJ
De Pastorij
van Romershoven is een van de mooiste vergader- en feestlokaties in Zuid-Limburg met een perfect uitgeruste infrastructuur en een uniek uitzicht op het natuurgebied Blokkesberg. Vandaag is dit ook onze controlepost, waar je even kan uitblazen en genieten van een lekker hapje en een deugddoend drankje.

6. CALVARIEKRUIS
Op de hoek van de Bruggestraat en de Romershovenstraat vinden we een witstenen calvariekruis, een beeld dat de kruisiging van Christus voorstelt.

7. HELLEGAT
Poel in de Hel, het vochtige laagste gebied van Hoeselt. In deze omgeving werden in de jaren 50 van de vorige eeuw de fameuze Hoeseltse motocrosswedstrijden georganiseerd.

8. HOEVE TERBOS
Wandelend langs en door de laagstamboomgaarden van de Hombroekstraat zien we rechts van ons een imposante witte hoeve. Die hoeve behoorde ooit tot het 18de-eeuwse kasteel Terbos . Dit kasteel werd in de vijftiger jaren van vorige eeuw door brand verwoest werd. En in de 14de eeuw vond je daar zelfs een trotse waterburcht en was er het prinbisschoppelijk cijnshof gevestigd.

9. TEUGELENVELD EN TEUGELENKOPKE
Hier wandelen we door de uitgebreide fruitplantages (“de poterijen”) die ons dorp Romershoven rijk is. Als de weergoden een beetje meewillen kunnen we nog volop genieten van de laatste lentebloesems die ons Haspengouw zo schitterend sieren. Het hellingenbos aan de rand van die poterijen, het Teugelenkopke is, samen met Blokkesberg, één van de hoogste gebieden van Romershoven. Waarschijnlijk komt de naam van (h)et hoghe lo, togelo, teugelen, de hoge plaats.

10. SITSINGERBEEK
Midden fruitplantages en een uitgebreide kwekerij van sierheesters en -bomen, kruisen we, via een idyllisch vlonderpad, de Sitsingerbeek. De naam van dit beekje verwijst naar naastgelegen wijk Sitsingen, de oudste wijk van Romershoven.

11. JONGENBOS
Ons parcours loopt op de rand van dit uitgestrekt bos dat zijn naam te danken heeft aan de jonge bosaanplant die de toenmalige baron Désiré de Favereau de Fraipont er vanaf 1848 massaal liet aanplanten.
Contact
De late lente van dit jaar heeft er voor gezorgd dat de bloesem wat langer op zich hebben laten wachten. Met een beetje geluk kunnen we tijdens onze Lentetocht nog volop genieten van dit onvergelijkbaaar natuurschoon. Geniet dus volop van de mooie natuur, maar kijk ook eens rond, want ons Hoeselt biedt naast natuur ook interessant cultureel erfgoed.
Hieronder vind je een lijstje van
de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg.
De nummertjes corresponderen met de aanduidingen op de wandelkaarten die in onze startzaal zijn opgehangen.
Veel wandel-, kijk- en... leerplezier!
Krokussen: prachtige lenteboodschappers