De Rommelaar - Romershovense wandelclub
Verslag clubwandelingen
Startpagina

Kalender&kaarten

Verslagen

Foto's
Copyright © 2009
Hervé Tavernier
herve.tavernier2@telenet.be
Lid VWF L082Wintertocht zaterdag 24 februari 2018

1. DE PASTORIJ
De Pastorij van Romershoven is een van de mooiste vergader- en feestlokaties in Zuid-Limburg met een perfect uitgeruste infrastructuur en een uniek uitzicht op het natuurgebied Blokkesberg.

2. SITSINGERBEEK
Midden fruitplantages en een uitgebreide kwekerij van sierheesters
en -bomen, kruisen we, via een idyllisch vlonderpad, de Sitsingerbeek. De naam van dit beekje verwijst naar naastgelegen wijk Sitsingen, de oudste wijk van Romershoven.

3. JONGENBOS
Ons parcours loopt op de rand van dit uitgestrekt bos dat zijn naam te danken heeft aan de jonge bosaanplant die de toenmalige baron Désiré de Favereau de Fraipont er vanaf 1848 massaal liet aanplanten.

4. BLOKKESBERG
Blokkes Berg is het hoogste punt van ons dorp (80m boven de zeespiegel…) dat zijn naam dankt aan het middeleeuwse motkasteel (“het blokkes”) dat ooit beneden aan de berg, aan de rand van de Winterbeek te vinden was.

5. GRENSSTEEN
In de 13de eeuw was deze kapel de eerste statie bij de kruisprocessies. Het toenmalig gebouwtje werd in 1697, onder impuls van pastoor Jan Libotte van Alt-Hoeselt, vergroot en gerestaureerd. Het werd een druk bedevaartsoord ter ere van O.-L.-Vrouw ter Linden. Om de grote toeloop op te vangen werd in 1781 een nieuwe en weer grotere kapel gebouwd aan de overzijde van de straat.

6.HOEVE TERBOS
Deze imposante witte hoeve behoorde ooit tot het 18de eeuwse kasteel Terbos dat in de vijftiger jaren van vorige eeuw door brand verwoest werd. En in de 14de eeuw vond je daar zelfs een trotse waterburcht en was er het prinbisschoppelijk cijnshof gevestigd.

7. WATERVALBOS
In de buurt van een imposante watertoren wandelen we langs een boskant die de naam “de Waterval” meekreeg. Die naam slaat op de kleine stroomversnelling die de Marebeek hier vertoont
Contact
Onze parcoursmeesters hebben naar goede gewoonte weer voor schitterende tochten gezorgd in ons uniek Haspengouws landschap. Geniet dus volop van de mooie natuur, maar kijk ook eens rond, want ons Hoeselt biedt naast natuur ook interessant cultureel erfgoed.
Hieronder vind je een lijstje van
de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg.
De nummertjes corresponderen met de aanduidingen op de wandelkaarten die in onze startzaal zijn opgehangen.
Veel wandel-, kijk- en... leerplezier!
Een schitterend stel boerenpaarden te Hardelingen
Parochiekerk Romershoven St.-Jan Baptist