De Rommelaar - Romershovense wandelclub
Verslag clubwandelingen
Startpagina

Kalender&kaarten

Verslagen

Foto's
Copyright © 2009
Hervé Tavernier
herve.tavernier2@telenet.be
Lid VWF L08222e Rommelarentocht zaterdag 23 februari 2019
1. PANEEL
Paneel is een oude Hoeseltse volkswijk, destijds berucht omwille van zijn hanenvechters. Maar van die "sport" is nu niets meer overgebleven. De Paneelbewoners vormen wel nog altijd een hechte volksgemeenschap.

2. BRANDBRIEFKRUIS
De naam van het oorspronkelijke kruis heeft te maken met de plaats waar afgeperste rijke boeren hun losgeld moesten deponeren als ze van de fameuze bokkenrijders een brandbrief hadden gekregen. Zo’n brandbrief had maar één dreigende inhoud: losgeld betalen of uw hoeve brandt af!

3. DE MOLLEPIJP
Een smal weggetje brengt ons nu naar een nog smaller tunneltje onder de autosnelweg: plaatselijk gekend als "de mollepijp"

4. DE WATERVAL
Zo noemt men hier de kleine stroomversnelling van de smalle Marebeek die door deze boskant loopt.

5. HOEVE TERBOS
Deze imposante witte hoeve behoorde ooit tot het 18de-eeuwse kasteel Terbos. Dit kasteel werd in de vijftiger jaren van vorige eeuw door brand verwoest werd. En in de 14de eeuw vond je daar zelfs een trotse waterburcht en was er het prinbisschoppelijk cijnshof gevestigd.

6. DE ZONHOEVE
Dit hoevecomplex, waarvan de kern dateert uit de eerste helft van de 17de eeuw, is het belangrijkste element in de historische Beverstse dorpskern.
Contact
Hieronder vind je een lijstje van de bijzonderste bezienswaardigheden onderweg.
De nummertjes corresponderen met de aanduidingen op de wandelkaarten die in onze startzaal zijn opgehangen en op de Kalender&kaarten-pagina van deze site.
Veel wandel-, kijk- en... leerplezier!